donderdag 3 februari 2011

Dinosaurussen


Man man man, het gaat vooruit, zo in 2011 ...
Maandenlang kwamen hier enkel "mannetjes" uit de stiften van Kleine Frutsel, never change a winning dinges, zoals ik toen ook al zei. Wisselend van kleur, van kapsel en uitvoering, maar àltijd menselijke figuren, niks anders. Of toch weinig, ik zou die halve sneeuwman in december nog vergeten. Tot nu dus. Vorige week kwam ze plots met een tekening van een kat aanzetten, goddelijk gewoon, het enthousiasme van mezelve navenant. Waardoor er nog zo'n honderd katten volgden natuurlijk, geheel in de lijn der verwachtingen :-) Maar het heeft blijkbaar een creatieve deur opengezet ! Ze was daarnet een paar minuten uiterst stil bezig (op zich al een zeldzaamheid) en kwam daarna met bovenstaande tekening op de proppen. Waar mijn mond van openviel. Uiteraard. Oh-wat-is-mijn-kind-toch-een-genie, iedere ouder herkent het geheel onrealistische maar zalige gevoel ! :-)))
Ze heeft dus op school een themaweek over dinosaurussen. En dat slaat bij die van ons in als een bom ! Al de hele week word ik bestookt met allelei weetjes en trivia en een waar arsenaal aan nieuwe woordenschat. Alle stenen zijn nu meteoorstenen en wist u dat er dino's zonder tanden hebben bestaan, die stenen opaten, die vervolgens in hun maag het eten moesten malen ? En dat de dino's niet meer konden leven omdat het zo donker op aarde werd, dat er niets eetbaars meer kon groeien ? Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ik laat het verder aan Kleine Frutsel over. Als u haar tegenkomt, krijgt u het toch ongevraagd lekker allemaal te horen. Fascinerend is het, hoe ze alle nieuwe info opslaat en nu zeurt om dino's te googelen (die dingen bestonden in geweldig veel soorten, nog veel meer dan ik ooit dacht).

En daarnet kwam ze dus plots met bovenstaande tekening aanzetten, ik heb er voor ons gemak even cijfertjes bij gezet, want er hoorde een hele uitleg bij. Wat zeg ik ... doceren was het, wat ze deed ... ook al zo'n verhaal van de appel en de boom zeker ? :-))

Ik citeer even ...
1. Dat is een Diplodocus mama, die had een hele lange nek !
2. En dit is zo'n dinosaurus met van die platen op zijn rug, maar ik ben even vergeten hoe die heet. Weet je waarvoor die platen dienen mama ? Als die dinosaurus boos is, komt er heel veel bloed in zijn platen en dan worden die helemaal rood en dan zijn de andere dieren héél bang en dan lopen ze vlug weg !
3. Er bestonden ook vliegende dinosaurussen, kijk maar, ik heb er ook eentje bij getekend.
4. En dat groot ding hier, is een meteoorsteen. Dat was nogal iets hoor mama, die dingen kwamen vanuit de hemel heel hard naar beneden gevallen en dat was écht niet leuk voor de dinosaurussen. Alles ging ervan kapot ! Ik heb ook nog twee beertjes erop gezet, die zitten onder de meteoorsteen.
5. Er waren ook vulkanen en die doen uitbarstingen, wist je dat ? Dan komt er in die berg een grote scheur en dan komen daar vuurstenen en veel rook en ander vuur uit en alles smelt dan, als dat gebeurt. Dat zit daar allemaal héél diep in.

Man man, het gaat dus vooruit. Heerlijk is het, dat wel, vooral het enthousiasme dat ermee gepaard gaat.
Ze wordt weer een beetje groter ...

5 opmerkingen:

  1. En voor je het weet tekent ze huizen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elke, of gele machines :-)))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk! Bij ons op school zijn ze daar ook eens mee bezig geweest. Tip: Ice age 3 ... :-)
    En GroteMan kent ze ook allemaal, en zijn enthousiasme is nog steeds niet gedaald, want alle playmobil dino's zijn hier al gepasseerd, zo wat alle boeken over dino's in de bib, alle films over dino's (maar ik ken er maar 2), en tekeningen, ik kan ze gewoon niet meer bijhouden. Heel leuke periode vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh bedankt voor de tip ivm Ice Age 3 !! Ze heeft de eerste twee en vindt die geweldig, maar ik heb zelf de 3de nog niet gezien, dus ik wist niet dat die over dino's ging, goed idee !! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dinos, amaai ik kan ervan meespreken! Guillaume (Maddys oudste) had het geluk in de kleuterklassen juf Rita en Juf Hilde als (in tegenstelling tot mezelf) echte dinokenners te hebben. Hij is intussen bijna 12 en die tijden herinnert hij zich het best. Hij heeft nog altijd interesse voor die bangelijke beesten ... hij heeft zo'n exemplaar op zijn kamer staan. Julie (zijn zusje) durft zijn kamer niet meer binnenkomen en dat was natuurlijk zijn bedoeling; dan blijft ze tenminste van zijn gerief.Telkens Julie ons hoort of ziet is haar 1°zin: 'Oma, Julie bam, dino boven kamer'. En dan maak ik met één gebaar heeeeeel duidelijk dat de dinos 'weg' zijn. Hopelijk gaat deze periode vlug voorbij, alhoewel het voor Guilaume nog een tijd zo mag blijven, dan is zijn gerief veilig(wat ook te verstaan is).

    BeantwoordenVerwijderen